Vinkjelleren

Det jeg ønsker med min vinsamling er å sette i sammen ett knippe flasker som jeg har smakt tidligere, i forskjellige årganger og eventuelt fra ulike vinmarker. Og selvfølgelig legger jeg til noen spennende uprøvde produkter.

(besøk hos Moêt & Chandon i Epernay, Frankrike. Dom Pérignon P2 1998 ligger selvfølgelig i min kjeller)

Vinmonopolet er første sted jeg søker og handler vin, men desverre har importøren av min favorittprodusent sluttet å importere denne for salg på Vinmonopolet. Så da må jeg søke på nett i danske og tyske vinhandler. Systembolaget er også ett alternativ, men jeg synes Vinmonopolet er i en langt høyere liga enn dens svenske motpart. Utvalget er større og butikkopplevelsen er betydelig bedre hjemme i Norge.

Som vinentusiast er det veldig naturlig å starte en egen vinsamling. Denne begynte jeg å planlegge i mars 2017, og det var mange ting å ta stilling til før jeg begynte å handle vin.

-Hva vil jeg med en vinsamling?

-Hvor skal jeg begynne?

-Budsjett?

-Lagring?

 

Under er ett bilde av min voksende samling. Her er det gjort innkjøp både på Vinmonopolet, auksjon igjennom Vinmonopolet, atomwine.dk, grubis-weine.de. Samlingen består kun av produsenter jeg kjenner og har kunnskap fra.

Det er kanskje ikke ett enormt utvalg ennå, men min tanke bak denne samlinga er å kjøpe inn litt av gangen. Ha en tanke bak innkjøpa.

Jeg ønsker å ha en samling som består av ett forbrukslager hvor det brukes og etterfylles fortløpende. En samling med korttidslagring opptil 10 år og en samling hvor det er langtidslagring langt over 10 år.

Lagring av vin:

Min samling ligger i ett lite mørkt rom i kjelleren. Ingen vinduer, kun en luftekanal som jeg har tettet 90%. Jeg har temperatur og fuktighets overvåking slik at jeg har kontroll på temperatursvingningene som følger årstidene. Har lest meg fram til at vin tåler temperatursvingninger som strekker seg ut i tid, altså ikke brå endringer. Mitt kjellerrom svinger mellom 11 og 17 grader ca på 4 måneder og det er innafor.

 

Hvis det er ønskelig kan jeg, etter samtale, komme med konkrete forslag til vin til din samling.

Send meg en mail – glenn@ultrabloggen.no

_________________________________________________

Tips:

Ved kjøp av vin (eller annen alkohol) over kvota i utlandet som du selv frakter over grensa;

Her har man noen valg,

-Gå/kjøre på grønt og håpe på det beste. – Risikere forenkla forelegg og tap av objekter.

-Gå/kjøre på rødt og fortolle varer over kvote. – Tar ekstra tid, kø osv hos Tollvesenet.

-Den beste løsningen – Last ned Kvoteappen (den er tilgjengelig for Android & Apple). Selvforklarende, du kan kjøre på Grønt og vise kvittering på fortollet vare hvis du blir stoppa. Genialt.

 

Har jeg med meg samleobjekter utover kvota over grensa vil jeg ikke risikere å miste disse istedet for å betale 45 kr/flaska.

 

 

_________________________________________________

Nettsider jeg bruker ved kjøp av vin:

Vinmonopolet.no

Blomqvist.no (auksjonsside i Vinmonopolets regi – 4 auksjoner i året)

Wine-Searcher

Systembolaget.se

Atomwine.dk

Finewines.dk

Grubis-Weine.de

Weinhandlung Hardy