Vinkjelleren

Det jeg ønsker med min vinsamling er å sette i sammen ett knippe flasker som jeg har smakt tidligere, i forskjellige årganger og eventuelt fra ulike vinmarker. Vinsamlinga blir da veldig personlig.

Jeg har noen favoritter som spesielle Champagner, Riesling med Botrytis-preg (Auslese, Beerenauslese og Trockenbeerenauslese), Libanesiske røde viner, og utvalgte produsenter fra Italia og USA.

Og selvfølgelig legger jeg til noen spennende uprøvde produkter. I tillegg ønsker jeg å ha en hylle spesifikk for forbruksvin, med en planlagt rullering av produsenter.

(besøk hos Moêt & Chandon i Epernay, Frankrike. Dom Pérignon P2 1998 ligger selvfølgelig i min kjeller)

Vinmonopolet er første sted jeg søker og handler vin, men desverre har importøren av min favorittprodusent sluttet å importere denne for salg på Vinmonopolet. Så da må jeg søke på nett i danske og tyske vinhandlere, forholdvis på nettet (se vinhandlere nederst på siden). Systembolaget er også ett alternativ, men jeg synes Vinmonopolet er i en langt høyere liga enn dens svenske motpart. Utvalget er større og butikkopplevelsen er betydelig bedre hjemme i Norge.

Last ned nettbutikk-appen ‘Vinmonopolet’, da har du det enorme bestillingsutvalget rett i hånda.

Som vinentusiast er det veldig naturlig å starte en egen vinsamling. Denne begynte jeg å planlegge i mars 2017, og det var mange ting å ta stilling til før jeg begynte å handle vin.

 

-Hva vil jeg med en vinsamling?

Ha en spennende hobby som kombinerer fantastiske smaker, kulturopplevelser, historie og ikke minst se og smake hvordan vin utvikler seg over år med lagring.

-Hvor skal jeg begynne?

Jeg bestemte meg for å samle vin jeg kjenner til og ikke gape over hele markedet kun for å fylle kjelleren. Jeg ønsker ett spredt utvalg av hvite, røde og muserende. Samle på ulike årganger, smake de opp mot hverandre. Også er det utrolig kjekt å lese seg opp på vin, søke etter vin og handle når jeg snubler over «min» vin.

-Budsjett?

Fornuftig pris er en forutsetning. Jeg skal ikke ha noen investeringsvin og ikke sove utenfor Vinmonopolet på Burgund-slipp.

Min pris er fra 200 – 3000 kr pr flaske, og innenfor dette får jeg hele spekteret av mine favoritter. Ett og annet kjøp kan selvfølgelig ligge over dette.

-Lagring?

I ett mørkt, svalt kjellerrom, med innkjøpte vinhyller. Temperatur og fuktighetsmåler.

Jeg bruker og anbefaler CellarTracker for å ha oversikt på mine flasker. På denne siden vil jeg også få smaksnotater fra andre amatører og profesjonelle, verdi på flaskene og mye annen god info for den interesserte.

 

Under er bilder av min samling. Her er det gjort innkjøp både på Vinmonopolet, auksjon igjennom Vinmonopolet, atomwine.dk, aixvinum.de, grubis-weine.de. Samlingen består kun av produsenter jeg kjenner og har kunnskap fra.

(Bildet over; Ausleser fra min favorittprodusent – Jos. Christoffel jr.)

(en samling med mange gode minner, morsom jakt på enkelte flasker og mye gode smaker)

Jeg ønsker å ha en samling som består av ett forbrukslager hvor det brukes og etterfylles fortløpende. En samling med korttidslagring opptil 10 år og en samling hvor det er langtidslagring langt over 10 år.

 

(Hyller spesifikke for forbruksvin, med planlagt utskiftning av vin fortløpende.)

 

Lagring av vin:

Min samling ligger i ett lite mørkt rom i kjelleren. Ingen vinduer, kun en luftekanal som jeg har tettet 90%. Jeg har temperatur og fuktighets overvåking slik at jeg har kontroll på temperatursvingningene som følger årstidene. Har lest meg fram til at vin tåler temperatursvingninger som strekker seg ut i tid, altså ikke brå endringer. Mitt kjellerrom svinger mellom 7 og 17 grader ca på 4 måneder og det er innafor.

 

Hvis det er ønskelig kan jeg, etter samtale, komme med konkrete forslag til vin til din samling.

Jeg har allerede assistert 3 personer med oppstart av sine samlinger.

Send meg en mail – vin@ultrabloggen.no

 

 

 

_________________________________________________

Tips:

Ved kjøp av vin (eller annen alkohol) over kvota i utlandet som du selv frakter over grensa;

Her har man noen valg,

-Gå/kjøre på grønt og håpe på det beste. – Risikere forenkla forelegg og tap av objekter.

-Gå/kjøre på rødt og fortolle varer over kvote. – Tar ekstra tid, kø osv hos Tollvesenet.

-Den beste løsningen – Last ned Kvoteappen (den er tilgjengelig for Android & Apple). Selvforklarende, du kan kjøre på Grønt og vise kvittering på fortollet vare hvis du blir stoppa. Genialt.

 

Har jeg med meg samleobjekter utover kvota over grensa vil jeg ikke risikere å miste disse istedet for å betale 45 kr/flaska.

 

_________________________________________________

Nettsider jeg bruker ved kjøp av vin:

Vinmonopolet.no

Blomqvist.no (auksjonsside i Vinmonopolets regi – 4 auksjoner i året)

Wine-Searcher

Systembolaget.se

Atomwine.dk

Finewines.dk

AIX Vinum.de

Grubis-Weine.de

Weinhandlung Hardy