BarfotløpingDet gode livFiveFingersForerunner 630GarminMotivasjonSnøTreningVinter

Garmin Forerunner 630 in action – oppdatert 18.01.16.


Etter 120 km på min nye løpsklokke har jeg begynt å få ett bedre bilde av funksjonene.

IMG_1155-1

IMG_1151

Her er det mye snop for oss som liker å logge detaljer om løpinga. Den logger deg også hele døgnet med aktivitetsloggeren, men det er ikke det viktige her. Den gir mye info jo mer du løper med den. Den lagrer info om bevegelser, tempo, belastningsforhold mellom hvert ben, angir terskelpuls/tid (min/km), steglengde osv osv og overfører automatisk via WiFi (settes gjerne opp mot hjemmenettverk) og via Bluetooth til Garmin Connect. Derfra går det automatisk videre til Strava for min del.

Jeg liker å løpe på puls, og det fine med 630 er at den har en egen skjerm utforma som ett speedometer for puls med soneinndeling – se bilde under. En trenger ikke å hele tida se på tid og distanse, det kommer som ett alarmbilde innstilt på hver hele km.

IMG_20160109_141356

Mye annen god informasjon vil også komme etter endt løp. Jo mer du løper med klokka jo mer lærer den seg om deg.

Pulsbelte er en vital del for at en skal kunne utnytte alle funskjonene når GPS og løping er starta, den snakker sammen med klokka og vil gi mer og mer nøyaktig info ettersom den får mer løp lagret i minne. Den gir også distanse løpt på tredemølle ved bruk av pulsbelte.

Utfyllende informasjon om 630 finnes her.

IMG_20160109_143223

Batteritiden har jeg ikke fått testa så ille godt ennå, da jeg kun har løpt opp imot 20 km pr. løp. Men jeg kjenner Garmin klokkene såpass godt at jeg vet hva som tar unødvendig med batteri. Og 630 har fått enda mer av batteriforbrukerene. Aktivitetslogger (skritteller, søvn registrering som i Vivofit), smartklokke-funskjoner opp mot mobil, både GPS og GLONASS satelittmottak (kan bestemme selv om kun GPS eller begge skal være aktivert). Jeg kjøpte ikke denne klokka for å ha den koblet opp mot mobil, men har aktivitetsloggeren aktiv og bruker kun GPS. For å spare enda mer batteri kan den settes i UltraTrac. Da slår GPS seg jevnlig av/på og akselerometeret logger distanse og hastighet. Kjekt å bruke i feks ultraløp over 80-100 km.

`IQ connect` er app markedet til Garmin hvor du kan laste ned ny klokkevisning (som i bildet over nederst til venstre), nydesignede sider for tid/distansetakning. Det er mye amatørmessige «apper» men dette er nok en side som er relativt ny og kommer til å utvikle seg fort.

Alt i alt er jeg meget fornøyd med Garmin Forerunner 630, den gir meg all info jeg ønsker og enda mer. Den har mye funskjoner som jeg ikke bruker (nevnt over), men det er helt greit – for jeg kan velge det bort. Jeg kjøpte Forerunner 620 i sommer og var veldig fornøyd, men 630 topper 620 for oss som er langt over snittet glad i informasjon før, under og etter løpeturen.

 

08.01.16: Gikk på en liten nedtur med klokka i dag, for første gang. Etter 13 løpte km i ca -10 grader så slo klokka seg plutselig av. Jeg slo den på, den slo seg av 5 ganger før den starta opp igjen. Da holdt den gående 1 km til før den slo seg av. Jeg fortsatte å kjempe med den, men ga opp og løp til målet for å finne ut av dette.

IMG_1154

Har også sendt en mail til Garmin kundeservice for å få en forklaring – oppdaterer dette innlegget med svaret fra Garmin.

Jeg trur det var kulda som tok den, da det var nok batteri både før og etter løpet. Spesifikasjonene sier driftsområde fra -20 til 50 grader…

 

18.01.16: Har ikke hørt noe fra Garmin ang shutdown av klokka under løping, men jeg har nok mer eller mindre fått bekrefta hva som er problemet.

Løp ute i -18 grader med klokka direkte på huden, men skjermen direkte eksponert mot kulda. Og da slo den seg av etter kun 2 km av totalt 14 planlagte km. Jeg skjønte at det var kulda som tok den, og dro jakka over slik at temperaturen steg. Når den ble «varm nok» slo jeg den på og når den koblet seg opp mot pulsbeltet og GPS så dro jeg den tynne vindjakka mi over klokka igjen. GPS signalene er sterke nok til å gå igjennom jakka og klokka holdt seg på resta av turen. Temperaturen lå enkelte steder på -22 grader.

Så løsningen er å få den kobla opp mot GPS, dra så en tynn jakke/genser over klokka og løp. Da holder den seg påskrudd hele veien til målet. Dette er nok et problem fra ca -10 og nedover.

Gi meg gjerne tilbakemeldinger om det er lignende erfaringer der ute. Jeg ønsker at Garmin skal erkjenne at driftstemperatur på Forerunner 630 IKKE er -20 som beskrevet i manualen.

 

GK – keep running!